fbpx

camino de santiago pe bicicleta

Desi Camino este cunoscut ca fiid un drum ce se face pe jos, in ultimul timp sunt din ce in ce mai multi pelerini care decid sa faca Camino de Santiago pe bicicleta. Aici gasesti cateva statistici interesante. 

Indiferent de unde pornesc, care dintre variante o aleg si cate zile au la dispozitie, toti isi incearca rezistenta fizica si mentala prin strabaterea multor km, zi dupa zi. 

Motivele celor care aleg sa faca Camino de Santiago pe bicicleta sunt foarte variate: nu pot sa mearga mult pe jos, vor sa faca distante mai lungi zilnic, au mai putin timp la dispozitie sau au pasiunea mersului pe bicicleta. Aproximativ 10% dintre pelerini aleg sa ajunga la Santiago pe bicicleta.

 

Care este cea mai cunoscuta ruta de pe Camino pe bicicleta?

Varianta cea mai populara este tot pe Camino Francez. Sunt necesari parcurgerea a minim 200 de km pe bicicleta pentru a obtine Compostela. Punctul minim de plecare de pe acest traseu este Ponferrada. 

Pentru o distanta mai lunga, cea mai recomandata este plecarea din Pamplona 660km. Se poate face si din St Jean Pied de Port insa se adauga inca 100km ce traverseaza muntii Pirinei, fiind 2 sau 3 zile in plus mai dificile.  

Alte variante posibile ar fi pe Camino del Norte din Bilbao care are 680 de km, Camino Portughez din Lisabona cu 590 de km sau din Porto cu 240 km. O ruta mai lunga este Via de la Plata cu pornire din Sevilla, 1070 km. Cea mai scurta si unica ruta care pleaca din Santiago are 3 etape si merge catre Finisterra si Muxia, in total fiind 110 km respectiv 123 km.

Se poate merge individual. Pe drum intalnesti multi altii cu care poti sa mergi anumite etape sau portiuni, in cuplu sau chiar in grupuri mai mari.

Camino de Santiago pe bicicleta

Cum alegi cea mai buna bicicleta? 🚴‍♂️🚴‍♂️

Odata ce-ai stabilit cand si ce ruta vrei sa faci, ar trebui sa te concentrezi pe ceea ce, pentru o vreme, iti va tine companie pe Camino si anume bicicleta.

In primul rand va trebui sa te decizi daca vii cu bicicleta proprie sau inchiriezi una. In principiu este destul de simplu. O poti inchiria din locul in care decizi sa pornesti si sa o predai la Santiago de Compostela. Noi deja am facut asta, stim exact ce e de facut, asa ca te putem ajuta. Poti sa alegi orice tip de bicicleta, inclusiv cea electrica.

Bicicletele au suport de bagaje, de sticla cu apa, antifurt si claxon. Se pot adauga optiuni extra cum ar fi: casca, genti laterale sau de ghidon. Discutam pentru orice altceva crezi ca ti-ar fi necesar.

Bagajele pot fi carate cu bicicleta sau pot fi transportate de noi intre punctele de cazare. Ingrijirea bicicletei o poti face singur sau cu ajutorul nostru. Iti furnizam traseul pe gps.  

Camino pe bicicleta

Cam cati km pe zi poti face pe Camino de Santiago pe bicicleta?

Mersul pe Camino cu bicicleta nu trebuie sa se transforme intr-o cursa de a face cat mai multi km zilnic sau de a finaliza traseul in cat mai putine zile. Camino trebuie sa ramana o placere vizuala, mentala, dar si fizica.

Este recomandat sa se faca intre 60 si 80 de km pe zi, mergand cu o viteza de 11-13 km/h. Binenteles ca totul depinde de dispozitia fizica a fiecaruia si de cate pauze decizi sa faci. 

Un alt factor care influenteaza durata unei etape il constituie traseul pe care il alegi. Deseori ai mai multe variante de drum. Depinde de tine ce alegi si de experienta pe care o ai. 

Cand te hotarasti sa faci aceasta calatorie si stii cate zile ai la dispozitie incepem sa discutam, sa alegem ce ti se potriveste mai bine, ce optiuni de bicicleta ai, ce traseu ar fi mai bun, cum ajungi la punctul de plecare si unde te cazezi. Iti pregatim o lista cu ce sa aduci de acasa si ce merita sa inchiriezi local. Pe intreaga durata te asistam permanent, indiferent de nevoia pe care o ai. 

Pelegrin La Santiago de Compostela
× Buna. As putea sa te ajut cu ceva?