fbpx

Camino Francez

Camino Francez este cea mai celebra, cea mai folosita si cea mai bine semnalizata ruta. Incepe in orasul francez Saint Jean Pied de Port, traverseaza Pirineii pana la Pamplona, strabatand apoi Peninsula Iberica pana la Santiago de Compostela. Cu cei 770 km si noua provincii spaniole pe care le strabate, Camino Francez este impartit in 33 de etape si necesita minim tot atatea zile pentru a fi strabatut pe jos. De mai bine de 11 secole pelerinii si negustorii il folosesc fara intrerupere. De peste 20 de ani este sit UNESCO .

Istoria traseului

Cea mai populara si folosita ruta de pelerinaj catre Santiago de Compostela poarta aceasta denumire datorita punctului sau de plecare cel mai indepartat, Saint Jean Pied du Port in Pirineii Francezi. 

Acest traseu traverseaza nordul Peninsulei Iberice si a devenit o cale fixa incepand din sec al Xl-lea datorită eforturilor unor monarhi ca Sancho III cel Mare și Sancho Ramirez de Navarra și Aragon.

Descrierea detaliata a acestei rute apare prima oara  în jurul anului 1135 în Codex Calixtinus, atribuit clericului francez Aymeric Picaud.

El dezvăluie interesul politic și religios care stătea în spatele promovării unui ghid medieval al pelerinajului la Santiago si contine detalii ale drumului, informatii despre ospitalitatea oamenilor, mancare, cazare, obiceiuri locale si mai ales izvoarele cu apa potabila.

Tulburarile politice ale Europei din secolele urmatoare, razboaiele si schimbarile administrative au dus pentru o lunga perioada la scaderea interesului pentru aceasta ruta. Ea a revenit in atentia pelerinilor la sfarsitul secolului al XlX-lea si a cunoscut celebritatea si frecventarea de acum in ultimii 30 de ani.

Cu toate acestea, ramane considerata calea de pelerinaj crestin european cea mai intinsa si cu continuitate din Europa, nedepasita vreodata de celelalte doua destinatii celebre Roma si Ierusalim.  

Acum el este considerat un simbol istoric al unitatii europene, face parte din lista siturilor UNESCO si este caracterizat de trei superlative mondiale: cea mai cunoscuta ruta, cea mai frecventata, cu cea mai buna infrastructura.

Sunt peste 1800 de cladiri de-a lungul traseului, atat religioase cat si seculare, care reprezinta interes istoric.    

 

Cele mai populare puncte de plecare de pe Camino Francez

 • Saint Jean Pied de Port  770 km 5-6 saptamani
 • Pamplona 700 km  4-5 saptamani
 • Logrono 600 km 4 saptamani
 • Burgos 480 km  3-4 saptamani
 • Leon 300 km 2 saptamani
 • Saria 110 km  1 saptamana

Cele mai cunoscute etape de pe Camino Francez

 • Saint Jean Pied du Port – Logrono
 • Logrono-Burgos
 • Burgos-Leon
 • Leon – O Cebreiro
 • O Cebreiro – Sarria
 • Sarria – Santiago de Compostela
Harta Camino Francez

Camino Francez este impartit in 29-33 de etape, cu lungimi intre 19 si 40 km, avand grade de dificultate datorate reliefului de la usor la foarte greu. 

In functie de distanta pe care doresti sa o strabati, se alege punctul de plecare. Apoi, in functie de cate etape sunt, se alege timpul alocat calatoriei.

Care este cea mai buna perioada sa faci Camino FRANCEZ?

Deconectare pe Camino

Aproximativ 60% dintre pelerinii care isi iau Compostela provin de pe aceasta ruta, indiferent de punctul de plecare. Cele mai aglomerate luni sunt iulie si august, insa cele mai bune din punct de vedere al climei sunt mai, iunie si septembrie. Exceptand zonele montane cu altitudinea mai mare, unde iarna zapada poate sa puna probleme, in principiu aceasta ruta poate fi facuta in orice perioada a anului. Variatia reliefului este un aspect care nu trebuie neglijat. De asemenea, in lunile de iarna sau cele imediate lor, frigul, vantul puternic si ploaia sunt elemente care trebuie luate serios in considerare pentru ca pot compromite calitatea experientei tale pe Camino.  Dificultate, infrastructură si semnalizare pe Camino francez

Camino Francez trece prin toate formele de relief, de la campii cultivate cu cereale si pana la pasuri alpine cu vegetatie conifera. Anumite etapesunt usoare, neavand diferente de altitudine mare. Altele insa au si diferente de aprox 1000m, pe drumuri pietruite si abrupte, solicitand calatorul la un efort substantial. 

Unele portiuni sunt prin zona desertica, foarte calda vara si vantoasa iarna, altele sunt prin paduri si culturi pomicole, cu ploi frecvente. 

Camino Francez este foarte bine marcat cu borne de piatra sau ciment cu insemnele binecunoscute, scoica Sfantului Santiago si sageata galbena. Acolo unde acestea nu au putut fi amplasate, semnele se regasesc pe garduri, ziduri, cladiri, copaci.

Este practic dificil sa te ratacesti sau, daca o faci, dupa putin timp iti dai seama. Bineinteles ca tot timpul trebuie sa cauti cu privirea aceste semne indicatoare. In anumite puncte de intersectie sunt cate doua variante de drum si trebuie sa stii care iti este mai potrivita, fiind diferente de lungime si dificultate intre ele. 

Drumurile si potecile sunt uneori de pamant, alteori pietruite, alteori cu asfalt. Aceasta varietate solicita in mod diferit calatorul si trebuie o pregatire anterioara plecarii. 

In general, nu exista portiuni mai lungi de doua ore in care sa nu treci printr-un orasel, sat, pe langa ferme, cafenele si locuri de popas. Vechimea si frecventarea acestui traseu au facut ca in timp sa se dezvolte o intreaga structura de locuri de cazare, locuri cu mancare si gustari, fantani si puncte pentru odihna.   × Buna. As putea sa te ajut cu ceva?