fbpx

Camino Portughez

Camino Portughez, este al doilea cel mai cunoscut, dupa cel francez. Ca si acesta, Camino Portughez traverseaza doua tari pana sa ajunga la Santiago. Punctul de plecare este Lisabona, dar daca alegi sa faci o ruta mai scurta poti pleca din Porto, Tui sau Vigo. Cei 610 de km pot fi impartiti in 25 de etape care pot varia intre 15 si 32 de km pe zi sau in 11 etape cu bicicleta. Acest drum este foarte bine semnalizat, mai putin aglomerat in comparatie cu Camino Francez, iar peisajele sunt extraordinar de frumoase. Odata ajuns la Porto, drumul se bifurca, creându-se astfel inca o ruta pe care poti ajunge in Galicia. Aceasta varianta alternativa se numeste Camino Portughez de pe Coasta si se reuneste cu drumul initial in orasul Redondela.

Pelerin pe Camino Portughez

Istoria traseului

Camino Portughez este a doua cea mai populara cale de a face pelerinajul catre Santiago. Are ca punct de plecare Portugalia. Incepand cu secolul al XlV-lea in special localnicii, dar si oameni veniti cu corabiile in orasele portuare, creaza obiceiul de a merge catre Santiago. O buna parte din drum urmeaza vechile rute militare romane. 

Cum drumul presupune trecerea peste numeroase rauri mari, Ave, Cavado, Neiva, Lima, Minho constructia sau reparatia unor poduri, ca cele din Barcelos si Ponte de Lima in 1325, genereaza un aflux mai mare de pelerini. Regi, cavaleri, aristocrati, mesteri si fermieri au facut drumul spre Compostela, unii pe jos, altii calare, singuri sau cu alai numeros. Persoane importante ale timpului au parcurs acest drum.

Printre ei, Santa Isabel, Regina Portugaliei, Leon de Rotzmithal, Jerome Münzer, Regele Manuel, Confalonieri, Albani, probabil Sf. Francisc din Assissi, fericitul Francisco Pacheco.

In secolul al XlX-lea era cea mai folosita cale de catre pelerini, fiind o ruta sigura, in contextul revolutiei franceze si a invaziei Spaniei de catre Napoleon.

Azi cei mai multi pelerini care fac Camino Portughez vin din diverse tari, procentul portughezilor fiind doar de 5%. 

Multe dintre soselele moderne ale Portugaliei au fost construite urmand drumurile de pelerinaj vechi de secole.

 Cele mai populare puncte de plecare

  •  Lisabona  610 km 4-5 saptamani
  • Porto 227 km 2 saptamani
  • Tui 115 km 1 saptamana
  • Vigo 103 Km 1 saptamana

Cele mai cunoscute etape

  • Lisabona – Porto
  • Lisabona – Fatima
  • Porto – Tui / Vigo
  • Tui – Santiago de CompostelaHarta Camino Portughez

Camino Portughez este impartit in 25 de etape, cu lungimi intre 15 si 32 km, cu grade de dificultate diferite, existand doua variante: un traseu central si unul de coasta care este mai lung cu aprox 20km.  

Multi din cei plecati din Lisabona fac un ocol spre Fatima, adăugând aproximativ 25 km la traseu.

In functie de distanta pe care doresti sa o strabati, se alege punctul de plecare. Apoi , in functie de cate etape se alege timpul alocat calatoriei. Care este cea mai buna perioada sa faci Camino PORTUGHEZ?

Ruta etape harti costuri

Ultima parte a Camino-ului Portughez de Coasta incepe la Baiona, un frumos oras pescaresc. Acest oras este cunoscut pentru fructele de mare si vinul alb. Sunt foarte multe de vazut de-a lungul acestei rute, dar cel mai mult vei fi impresionat de peisajele Galiciei, mancarea extraordinara, vinul bun si plajele. 

Dupa ce vedem Castillo de Monte Real din Baiona, pornim spre Vigo – un oras magnific pe care trebuie sa-l cunosti. Aici te vei bucura de privelistea unica a Insulelor Cies, dar si de plajele cu nisipul alb si fin pe care ne vom relaxa pentru un timp. 

Camino continua spre Redondela, Caldas de Reis pana la Padrón , orasul faimosilor pimentos (ardei). 

Ajungem la Santiago de Compostela, unde primim Compostela, vizitam catedrala si facem un tur al orasului. Intregul traseu are 5-6 etape pe o lungime intre 116 si 125 km, in functie de drumul ales.

Dificultate, infrastructură si semnalizare pe Camino Portughez

Traseul Central are o infrastructura buna, cu multe spatii de cazare, restaurante si magazine. De-a lungul sau, treci prin numeroase localitatii ce isi au originea cu multe secole in urma si sunt protejate acum de UNESCO. In conditii atmosferice nefavorabile, de ploaie abundenta sau de vant puternic, este de preferat acest drum. Peste 70% dintre cei ce merg pe Camino Portughez il aleg.

Traseul de Coasta este mai putin folosit, fiind si un pic mai lung si mai dificil cand vremea nu este buna. Insa este mai spectaculos. Cei care iubesc oceanul nu trebuie s-o rateze. Este mai putin semnalizat ca celalalt, insa cu atentie nu te poti rataci. Camino Portughez trece prin campuri terasate, paduri luxuriante, podgorii si sate linistite. O alta particularitate a acestui traseu este ca ai posibilitatea de a combina calatoria cu cateva zile la plaja in Oceanul Atlantic. 

× Buna. As putea sa te ajut cu ceva?