fbpx

SANTIAGO DE COMPOSTELA

Orașul Santiago de Compostela a apărut în locul în care între anii 820 și 835 un pustnic pe nume Pelayo a observat niște lumini pe un munte, unde a fost găsit presupusul mormânt al Apostolului Santiago. Regele Alfonso al II-lea a ordonat construirea unei biserici în acel loc, unde se afla un vechi cimitir roman (compositum). Aceasta ar fi originea numelui Santiago de Compostela („Santo Jacob del compositum”). Pentru alții, Compostela provine din „campus stellae”, pentru stelele pe care Pelayo le-a văzut deasupra cimitirului.

Această biserică primitivă este originea actualei Catedrale din Santiago de Compostela, unde se odihnesc rămășițele Apostolului Santiago.

Orașul a început să se dezvolte în jurul bisericii, datorită sosirii pelerinilor și unui privilegiu acordat de regele Ordoño II în 911, care a permis oricărui slujitor care a stat mai mult de 40 de zile în Compostela fără a fi revendicat de stăpânul său. rezidă în el ca un om liber.

Astăzi Santiago de Compostela este un oraș universitar cu aproximativ 97.000 de locuitori. Este capitala Galiciei și este sediul guvernului regional din Galicia. Universitatea din Santiago este una dintre cele mai vechi din lume și are aproximativ 25.000 de studenți.

Indiferent de pe ce Camino vin, Santiago de Compostela este punctul final al pelerinilor ajunsi din toate colturile lumii. In fiecare an aproximativ 350.000 de persoane ajung pe jos la Santiago, cu bicicleta sau călare.

 

 

2021 An Iacobean la Santiago de Compostela

Sfantul Iacob sau Santiago Apostol este considerat ocrotitorul Spaniei si este foarte iubit de catre spanioli.  In fiecare an, pe data de 25 Iulie, spaniolii sarbatoresc in onoarea lui, fiind una dintre cele mai populare si pline de viata festivitati.   Petrecerea tine doua saptamani, timp in care se organizeaza peste tot in oras concerte, expozitii de arta, spectacole de teatru, festivaluri de muzica sau petreceri stradale.  In noaptea de 24 iulie, la Santiago are loc un impresionant foc de artificii, iar pe 25 iulie o masa solemna este organizata chiar in incinta catedralei. 

Cand ziua de 25 iulie cade intr-o duminica, atunci este declarat Anul Sfant Iacobean. Pentru pelerini, prezenta lor in Santiago de Compostela la aceasta data este felul suprem prin care il pot onora pe Apostolul Iacob. Se spune ca daca reusesti sa ajungi in aceasta zi aici, pacatele iti vor fi iertate. 

In anul 1126 a fost prima data cand Biserica Catolica reprezentata pe atunci de Papa Calixto, a promis iertarea pacatelor tuturor celor care vor ajunge in pelerinaj pana la mormantul lui Apostol in timpul Anului Sfant. Odata ajunsi la Santiago acestia mai aveau de indeplinit inca trei conditii: sa viziteze Catedrala de Santiago de Compostela, sa participe la slujba (Santa Misa) si sa spuna o rugaciune, sa-si marturiseasca pacatele si apoi sa se impartaseasca.

Pentru a primi Indulgencia, astazi nu mai este obligatoriu sa faci un minim de km pe Camino pana la Catedrala Santiago. Trebuie doar sa vizitezi catedrala si sa respecti celelalte conditii.

Anul Sfant Iacobean (Ano Santo Jacobeo) cade o data la 6-5-6-11 ani. Ultima data cand s-a sarbatorit a fost in 2010, iar urmatorul an va fi in 2027.

 Pe 31 decembrie a anului înainte de Anul Sfânt, se deschide așa-numita Ușă Sfântă (Puerta Santa), situată pe o parte a catedralei care da in Plaza de la Quintana. Este un privilegiu acordat pelerinilor. Ei pot intra pe aceasta Usa Sfanta doar pe durata acestui an special. Ea se inchide pe 31 decembrie si ramane asa pana la urmatorul an sfant.

catedrala din santiago de compostela

Catedrala din Santiago, așa cum o cunoaștem astăzi, este rezultatul diferitelor extinderi ale bisericii primitive pe care Alfonso al II-lea a ordonat să fie construită în locul unde a fost descoperit mormântul Apostolului. Odată cu apariția pelerinajelor, templul a devenit mic și a fost extins progresiv.

Confruntat cu creșterea numărului de pelerini în secolul al X-lea, regele Alfonso al III-lea a ordonat construirea unui nou templu, în stil preromanic, în cadrul căruia a rămas biserica originală. Un secol mai târziu, în timpul domniei lui Alfonso al IV-lea, biserica a devenit din nou neîncapatoare și s-a decis să se înceapă lucrările la marea catedrală romanică pe care o cunoaștem astăzi. În secolul al XVIII-lea s-a decis construirea fațadei baroce actuale pentru a proteja fațada romanică originală.

Catedrala din Santiago de Compostela

În spatele fațadei actuale se află impresionantul Pórtico de la Gloria, opera maestrului Mateo, o bijuterie romanică autentică. Porticul, precum și o mare parte a Catedralei, au fost restaurate pentru pregatirea Anul Sfânt 2021.

 

Pe lângă fațada principală în stil baroc, ies în evidență fațada sudică sau Platerias și fațada nordică sau Azabachería. Denumirea lor vine datorita faptului ca in trecut în jurul lor erau adunați artizanii care lucrau bijuterii din argint (plata) și jet (azabache)  pe care le vindeau pelerinilor. Pe fațada de est, cea a Quintanei, se află așa-numita Puerta Real folosita doar de regi dar si Puerta Santa sau Puerta del Perdón, care este deschisă pelerinilor doar în anii sfinți.

Clopotnita din Catedrala din Santiago de Compostela

În piața unde se află fațada principală, Praza del Obradoiro, poti vedea și alte clădiri impresionante, precum Colexio de San Xerome, în prezent sediul Rectoratului Universității care dateaza din secolul al XVII-lea. În fața catedralei se află Pazo de Raxoi, din secolul al XVIII-lea, sediul primăriei din Santiago de Compostela. În partea de nord a pieței se află Hostal de los Reyes Católicos. Acesta a fost inițial un spital pentru pelerini insa astazi este un hotel de cinci stele. Pentru a-și aminti originea, Hostelul oferă primilor zece pelerini care dovedesc că tocmai au terminat Camino in ziua respectiva,  micul dejun, prânzul și cina gratuit.

Statuie din Santiago de Compostela

Un element foarte caracteristic al catedralei este „botafumeiro”, o imensa cadelnita de 54 kg. Este probabil cea mai mare și cea mai cunoscuta din lume. In Anul Sfânt, în fiecare zi in timpul masei pelerinului (la ora 12:00), angajații catedralei, numiți „tiraboleiros”, misca botafumeiro cu o viteză de aproximativ 65 km/h de-a lungul salii principale din catedrala. Este un spectacol pe care nu-l poti rata. Pe vremea cand pelerinilor le era permis sa doarma in catedrala, pe langa functia de cadelnita, botafumeiro avea si rolul de a acoperi mirosurile neplacute.

 

 

tile, how to get here, santiago

suveniruri din Santiago

Scoica sau concha de vieira, este simbolul pelerinului cel mai des intalnit pe Camino dar si in magazinele de suveniruri din centrul vechi al orasului sau in piatetele din jurul catedralei. Fie ca o achizitionezi in forma autentica sau sub forma de bijuterii, scoica este unul dintre suvenirurile care dovedesc calatoria ta pe Camino. Alte suveniruri pe care le gasesti doar aici sunt bijuteriile realizate din jet (azabache) si argint. Aceasta este o varietate de lignit dur de culoare neagra, care odata slefuit devine foarte stralucitor. Aceasta piatra este considerata protectoarea pelerinilor de pe Camino de Santiago. Tot in magazinele in apropierea catedralei ceramică de Sargadelos sau dantela realizata manual de femeile din Camariñas.

Dantela din Camarinas
Bijuterie din azabache si argint din Santiago de Compostela
Ceramica de Sargadelos

GASTRONOMIE

În Santiago de Compostela poti degusta mâncarea tipica gastronomiei galiciene: pulpo á feira, empanada, fructe de mare, ardei Padrón sau tradiționala tarta de Santiago. Poti încerca, de asemenea, excelentele vinuri albe din Galicia, cum ar fi Albariño sau Ribeiro. De asemenea aici gasesti o mare varietate de lichioruri și băuturi spirtoase: coniac alb pe bază de plante, lichior de cafea, cremă orujo … Pe Rúa do Franco și străzile adiacente există multe baruri și restaurante unde puteți mânca sau bea. Nu rata o vizită la Mercado de Abastos, unde gasesti restaurante care-ti pregătesc mâncărurile cu produse proaspete din piață.
× Buna. As putea sa te ajut cu ceva?